rubicon

A német egység

A német császárság létrejötte és európai jelentősége
11 perc olvasás

A múlt század második felében, a túlfűtött nacionalizmus korában már anakronisztikusan hatott a német nemzet területi széttagoltsága. A kapitalista fejlődés már gazdasági egységgé olvasztott hatalmas német területeket, s politikai közösséggé formált kisebb-nagyobb német államokat. Ám a nemzeti átalakulás befejeződése előtt Ausztria és Franciaország torlaszolta el az utat. A kérdés az volt, hogy győzedelmeskedhet-e az etnikai elv, lezárulhat-e Nyugat-Európa nemzeti átrendeződésének a nagy francia forradalommal elindított folyamata. A történelmi feladványt Bismarck zseniálisan oldotta meg.

A német történeti fejlődés sajátos utat járt be: mind a nyugat-európai, mind a kelet-európai modelltől különbözött. Nyugat-Európában már a középkorban centralizált, többé-kevésbé állandó országhatárokkal rendelkező államok jöttek létre, amelyekre – minthogy az etnikai állomány egészét vagy nagy részét magukba foglalták – nagyobb nehézség nélkül ráépülhetett a modern kor tipikus formációja, a nemzetállam. Kelet-Európa középkori államai – Oroszország kivételével – nem tudták megőrizni önállóságukat, területükkel valamely dinasztikus konglomerátum építőelemévé váltak, hogy aztán annak a nemzeti ébredés korában a soknemzetiségű birodalom arculatot kölcsönözzék.

A szétforgácsoltság

A földrajzi értelemben vett Németországot a sors megkímélte a kelet-európai nyomorúságtól. A partikuláris erők szívóssága és a külhatalmi politika ellenérdekeltsége ugyanakkor mindig gátat emelt az olyan erőfeszítések elé, amelyek a francia vagy az angol mintához igazodó centralizált állam létrehozását célozták meg. Németország alig volt több, mint földrajzi fogalom: a Memel és a Rajna közötti félmillió négyzetkilométernyi területen 360 kisebb-nagyobb őrgrófság, választófejedelemség, hercegség

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.