Magyarország történelmileg kialakult, kisebb közösségeit nagyobb szellemi egységbe szervező gasztronómiai anyanyelvét összefoglalóan „magyar konyha” névvel különböztethetjük meg más nemzetek hasonló módon szerveződő konyhájától. A magyar konyha egyszersmind gyűjtőfogalom, metafora, mindenki mástól megkülönböztető etnoidentifikációs bélyeg, az ország kultúrájának meghatározó, összetartó eleme. Jellemzői a természetes történelmi fúziókban, kiemelten az itáliai, török, osztrák és francia konyha hatásának európai összefüggésrendszerében, a Kárpát-medence és az Osztrák–Magyar Monarchia sokszínű közegében érthetők meg legteljesebben.
Az elmúlt tízezer év során az ételekhez, táplálkozáshoz kapcsolódó mémek lassan változó mintázatai társadalmi csoportokat elválasztó, egyben összetartó erővé váltak. Ebben az öröklődő gondolati rendszerben a csiga, marhasült, spagetti, knédli, sztrapacska, paella, pelmenyi, curry, sólet vagy akár a pörkölt említése, egy-egy ország, nemzet, nép mindenki számára jól érthető metaforájává vált. Az ételek s a hozzájuk kapcsolódó szokások sajátosnak tartott, jellegzetes eltérősége már a kezdetektől a törzsi, társadalmi, vallási csoportazonosság egyik fő támasza, amire számtalan példát említhetünk.
Én például
Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!
Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:
- A legújabb Rubicon-lapszámok
- Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
- Rubicon Online rovatok cikkei
- Hirdetésmentes olvasó felület
- Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők
Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!
Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.