rubicon

A magyar '56 helye a szovjet világrendszer történetében

25 perc olvasás
A magyar forradalom fontos állomás volt a háború utáni világ történetében. Az addig töretlenül előrenyomuló szovjet világrendszer megrendült, s ha lassan is, de megkezdődött a szovjet szocializmus mítoszának leépülése. Magyarország modellértékű példát szolgáltatott egy olyan forradalmi népmegmozdulásra, amely véget vet a lenini alapokon álló totális hatalomnak.

A szovjet világrendszer kezdetei az 1917. évi orosz forradalomig nyúlnak vissza. Ennek terméke volt a lenini hatalomkoncentrációs elv alapján Sztálin és segítőtársai által felépített, s félrevezetően „szovjetnek” nevezett állam, amely földrajzi kiterjedését tekintve nagyjából az 1917 előtti orosz birodalom kereteit örökölte, kivéve hogy nyugati határszélein le kellett mondania Finn- és Lengyelországról, valamint a Baltikumról és Besszarábiáról.

A szovjet hatalmi övezet

1944 után ez az állam jelentős területi növekedésnek indult, ami részben már 1939–40-ben megkezdődött a fent említett területek egy részének visszaszerzésével. Ám a folyamat az 1941. évi német behatolás után bizonytalanná vált, s csak a hitleri, illetőleg azzal szövetséges katonai erők kiszorítása után, a náci Németország felett aratott teljes győzelemmel, illetve az azt szentesítő jaltai és potsdami megállapodásokkal, végül – ami a volt magyar, román és finn területeket illeti – az 1947. évi párizsi békeszerződéssel teljesedett ki.

Még ennél is jelentősebb változást hozott a szovjet hatalom történetében a kommunista csatlósállamok európai rendszerének kiépülése 1945 és 1948 között, aminek eredményeképpen Moszkva már nemcsak a tulajdonképpeni Szovjetunió, hanem egy – nyugaton Prágáig és Berlinig, délnyugaton pedig az Adriáig nyúló – birodalom

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.