rubicon

A legyőzött ragály

A fekete himlő
8 perc olvasás

„A halál összes szolgája közül a legborzalmasabb” – így jellemezte Thomas Babington Macaulay 19. századi angol történész a történelem legpusztítóbb járványainak egyikét, a fekete himlőt. 

Az első tünetek, az izomfájdalom, a kimerültség, a magas láz akár két hétig is tartó lappangási időszakot követően jelentek meg. A láz néhány nappal később mérséklődött, s először az arcon, majd a test egészén gombostűfejnyi foltok jelentek meg, amelyekből hólyagos ki­ütések lettek. A kiütések csak hetekkel később tűntek el, azonban nyomukban megmaradtak a himlőhelyek, eltorzítva a túlélők arcát és testét. 

A kór szövődményeként sokan elvesztették szemük világát, a becslések szerint a 18. századi európai himlőfertőzöttek harmada a himlő következtében megvakult.

A kór halálozási aránya a becslések szerint 20-40% között mozgott. A fekete himlő az uralkodócsaládokat sem kímélte: II. Mária angol királynő, II. Péter orosz cár, XV. Lajos francia király, valamint II. József két felesége, Izabella és Mária Jozefa is himlőben halt meg.

A fekete himlő vélhetően Afrikából indult világhódító útjára. A régészeti leletek alapján a legkorábbi feltételezett eset a Kr. e. 12. századra tehető; az V. Ramszesz fáraó 1898-ban

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.