rubicon

A kúria

A birtokos nemesi élet színtere
8 perc olvasás
Oszlopos-tornácos, a középső oszlopok felett timpanonnal lezárt, fehérre meszelt falú, derűt, harmóniát sugárzó épület elé négylovas hintó kanyarodik. A hófehér épület zöld zsalugáteres ablakaiban muskátli, a ház körül üde park – a nyár piros-fehér-zöld színei kétségtelenné teszik, hogy a vidék: a régi Magyarország, s a ház: egy nemesúr lakhelye. A Jókai-regényekből oly jól ismert színhely ez: a nemesi kúria. Milyen lehetett a valóságban? Milyen életkeretet biztosított a birtokos nemesség azon részének, amely megengedhette magának, hogy udvarházat építsen?

A latin eredetű szó (curia) udvart, telket, házat egyaránt jelent, s a jelentések érezhetően összefüggnek egymással. Különleges „udvarra”, házra, telekre kell itt gondolni, nem holmi falusi-parasztira. Nem külső megjelenése, hanem jogi helyzete emeli ki a kúriát a falusi világból: az úr, a nemesúr saját telkéről, portájáról van szó, amelyet nem lehet adó alá vonni, ahova nem szállásolható katona, ahova nem léphetnek be kedvük szerint a megye pandúrjai.

A kúria szó eredetileg az épülethez tartozó telket-udvart jelentette (a saját jobbágytelkén élő szegény kisnemest ezért nevezzük kuriális nemesnek, kurialistának), később már főként magát a lakóházat jelölte. Ilyen jelentésátvitellel jött létre a szó másik, a magyarban legfelsőbb bíróságot tartalmazó jelentése: a Kúria 1848-ig a két legfelsőbb bíróság, a Királyi Tábla és a Hétszemélyes Tábla együttes megnevezése (hasonló eredete van a pápai bíborosi testületnek, a pápa kormányzatának, amelyet szintén kúriának hívnak).

Téves viszont az az elképzelés, hogy a kúria – vagyis most már és a továbbiakban a nemes lakóháza – évszázadok óta külső megjelenésében is kiemelkedett volna a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.