rubicon

A köznemesség és II. József

9 perc olvasás
II. József politikája erősen megosztotta birodalmának lakosságát. Nagy remények és mélységes csalódottság, erős szimpátia és az aktív ellenállásig fokozódó elfordulás jellemezte szinte minden országa és tartománya valamennyi társadalmi rétegének magatartását. Így volt ez a magyarországi társadalom hangadója, a köznemesség esetében is.

II. József személyiségét és kormányzatát nemcsak az utókor, a történészek ítélték meg igen ellentmondásosan, hanem a kortársak is. A felvilágosodás képviselői, követői egész Európában nagy várakozással és reményekkel tekintettek a társuralkodó császárra. Az 1780-as évek végére azonban a kritikus hangvétel, sőt az elutasító vélemények kerültek túlsúlyba. A remények, várakozások is csak részben teljesültek, miközben új sérelmek, csalódások váltak az emlékezet meghatározójává. Nagy remények és mélységes csalódottság, erős szimpátia és az aktív ellenállásig fokozódó elfordulás jellemezte szinte minden országa és tartománya valamennyi társadalmi rétegének magatartását. Így volt ez a magyarországi társadalom hangadója, a köznemesség esetében is.

Nem volt egységes azonban a hangja, hiszen a látszólagos egység ellenére a köznemesség Magyarországon igen tarka képet mutatott. Tagjait a rokoni kapcsolatok hálóján túl talán csak a rendi alkotmány, a nemesi előjogok védelme és az ennek színteréül szolgáló autonóm intézmények – elsősorban a megye – fűzték össze.

A kb. 800 „bene possessionatus” és néhány ezer középbirtokos nemesi család számára tisztes jövedelmet biztosított a birtok, ha nem aprózódott túlzottan szét, ha földje jól termő volt, ha bornak, gabonának biztos piacot találtak, ha körültekintően házasodtak és örökös birtokpereiket ügyesen

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.