rubicon

A kahlenbergi csata, 1683

Bécs második török ostroma és felmentése
21 perc olvasás

Bécs 1683. évi ostroma és a város felmentése a Wienerwald lábánál lezajlott kahlenbergi csatában – történelmi távlatot tekintve – az Oszmán Birodalom kelet-közép-európai uralmának közeledő végét jelentette a Kárpát-medencében élő népek számára. 

A folytonos érdekellentétektől szabdalt Európában XI. Ince pápának 1683 tavaszára-nyarára sikerült a keresztény gondolat jegyében – jelentős diplomáciai erőfeszítéssel és tetemes pénzáldozattal – összekovácsolnia a német-római császár, a lengyel király és német birodalmi választófejedelmek törökellenes szövetségét. 

A koalíció alapját képezte a Velencével (1684) és Oroszországgal (1686) kiegészült Szent Ligának, amely két nagy háborúban (1683–1699, 1716–1718) felszámolta az oszmán uralmat a Magyar Királyság területén. Az ország hozzákezdhetett a polgári fejlődés terén megmutatkozó, évszázados hátrányának felszámolásához.

Az ereje teljében lévő Oszmán Biro­dalom szultánja, I. (Nagy) Szulejmán (1520–1566) súlyos kudarcot vallott Bécs 1529. évi ostromával. IV. Mehmed szultán (1648– 1687) és nagyvezíre, Kara Musztafa pasa 154 év múlva tettek ismét kísérletet a császárváros elfoglalására. A vállalkozásról szóló döntést – a Porta ügyeiben tájékozott Alessandro Maurocordato

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.