rubicon

A II. világháború híres repülőgépei

14 perc olvasás

A légierő az első világháborúban még új fegyvernem volt, és bizonyítania kellett létjogosultságát a harcoló alakulatok között. A technikai és technológiai fejlődés nem szakadt meg a háború végével. Ellenkezőleg: mind jobb és ütőképesebb repülőgépek körvonalai kezdtek kirajzolódni a tervezőasztalokon. A második világháborúban már olyan repülőgépek szereztek maguknak hírnevet, mint a Messerschmitt, a Stuka, a Spitfire, a Henkel, a Rata vagy a Liberator. Az európai hadszíntéren ezek a gépek játszották a légi harcban a főszerepet. Ám a világ másik felén, a távol-keleti és a csendes-óceáni hadszíntér egén kevésbé ismert gépek vívták egymással élethalálharcukat.

Junkers JU–87A Stuka

zuhanóbombázó és csatarepülőgép

1935. szeptember 17-én emelkedett először a levegőbe a Junkers JU–87A. Ez a gonosz kinézetű, keselyűre emlékeztető, hajlított szárnyú repülőgép képes volt arra, hogy 80 fokos zuhanás közben hajszálpontosan célba juttasson egy 450 kg-os bombát. A neve a Stuka, amely a német zuhanó harci gép (Sturzkampfflugzeug) kifejezés rövidítése. A Luftwaffe zuhanóbombázója a második világháború legfélelmetesebb fegyverévé vált. Zuhanás közben a kiterjesztett fékszárnyak és a repülőgép körül megváltozott légáramlás keltette jellegzetes sivító hang – amit a futóműre erősített szirénával tovább fokoztak – bénítólag hatott az ellenséges földi erőkre.

Műszaki adatok (Ju–87D–1):

hajtómű: 1 db 1420 LE Junkers Jumo 211 J–1, 12 hengeres V-motorfesztávolság: 13,82 mhossz: 11,52 mmagasság: 3,84 mtömeg: 2760 kg felszállótömeg: 5720 kg személyzet: 2 főlegnagyobb sebesség: 408 km/h (4120 m-en)maximális magasság: 7320 mhatótávolság: 1000 kmfegyverzet: két 7,9 mm-es MG 81 és két 7,9 mm-es MG 17 géppuska, 1800 kg bomba vagy MG 151-es gépágyúk a szárny alatt

Messerschmitt BF 109

vadászrepülőgép

Willi Messerschmitt professzor repülőgépgyárában fejlesztették ki az első folyadékhűtéses Jumo 210-es és DB 600-as (Daimler-Benz) nagy teljesítményű V-motorokat, amelyeket a polgári Bf 108-as repülőgépben próbáltak ki, de a titokban szárnyait próbálgató légierő természetesen vadászgépekbe szánta. Így került

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.