rubicon

A félelem egyensúlya

A karibi rakétaválság. Szuperhatalmi politika
4 perc olvasás
„Rakétáink egy legyet is eltalálnának a világűrben. Nem kérkedem.” – hencegett Hruscsov 1962 júliusában. Ekkor már Fidel Castro szerint a szocialista forradalom megtanult „spanyolul beszélni”, s a szocializmus Amerikában is hídfőhöz jutott. S bár a Szovjetunió valóban rendelkezett néhány interkontinentális rakétával, jól jött a hídfőállás. Amerika közvetlen fenyegetésére a szériában gyártott közepes hatósugarú rakéták alkalmasabbnak látszottak. A katonai erővel való fenyegetés, a „rakétadiplomácia” a hruscsovi külpolitika szerves részét képezte.

A második világháború utáni hidegháborús légkörben a szovjet atombomba 1949-es felrobbantása megszüntette az amerikai atommonopóliumot, majd a Szovjetunió hidrogénbombájával is beérte az Egyesült Államokat. Ám ebből még nem következett a két nagyhatalom közötti katonai egyensúly: Amerikát védte az „óceánpajzs”, az Atlanti-, illetve Csendes-óceán irdatlan távolsága. A Szovjetunió Eurázsiára koncentrálódó politikai „arénáját” már szűknek érezte. Moszkva a nemzetközi rend átalakítására, az Egyesült Államokkal egyenrangú nagyhatalmi státus elérésére törekedett.

Kuba felértékelődik

A Szovjetuniónak nem volt az USA közelében bázisa, míg Washingtonban az eurázsiai „peremterületeken” fekvő szövetségeseire építve, sűrű támaszpontgyűrűvel zárta körül a „vörös világot”. A Szovjetunió a rakétafegyverekben látta azt az eszközt, amellyel katonailag is egyenrangúvá válhat a távoli s akkor még elérhetetlen Államokkal. 1957-ben fellôtték a világûrbe az első szputnyikot, 1959-ben egy rakétát már a Holdra is eljuttattak, s 1961-ben következett Gagarin űrrepülése. Mindezek az űr- és katonatechnikai sikerek Hruscsov személyes tekintélyét is erősítették. A szovjet pártvezető, hogy az erő

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.