rubicon

[1355] Ha Nagy Lajosnak fia született volna...

6 perc olvasás

Megszoktuk, hogy a történész tevékenységét a ránk maradt források szigorúan behatárolják. Időnként azonban őt is megkísértik olyan gondolatok, miként alakult volna egy-egy korszak története, ha valami véletlenen múló körülmény másként alakul. Így töprenghetünk el azon is, miként fejlődött volna hazánk, ha egyik legjelesebb középkori uralkodónk, I. (Nagy) Lajos (1342–82) nem lányokat, hanem fiú utódot hagy maga után.

Nyilvánvaló, hogy e feltételezéssel búcsút kell mondanunk a hagyományosan elfogadott tudományosság követelményeinek. Természetes, hogy a 14. század szereplői a megadott feltételek körében gondolkodtak, s így csak erős fenntartásokkal, a bizonyosság igényét számos ponton magunk mögött hagyva közelíthetünk a felvetett kérdéshez.

Lajos király kétszer is megházasodott. Első feleségével, IV. Károly német-római császár lányával, Margittal (1335–1349) kötött házassága gyermektelen maradt. Margitot még szinte gyermeklányként elragadta a „fekete halál”, a pestis. Nagyobb eséllyel volt várható fiú utód második feleségétől, Kotromanić István bosnyák bán Erzsébet lányától, akivel Lajos király 1353-ban kötött házasságot. 

Nagy Lajos magyar király feleségével, Erzsébettel és leányával, Máriával (Jan Matejko, 1871) Házastársak és

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.