rubicon

12. Zachary Taylor (1849–1850)

1 perc olvasás

Az amerikai háborús filmek kedvenc hősei azok a katonák, akik mélyen megvetik a szabályokat, az előírásos viselkedést és az egyenruhát, a harcban azonban legyőzhetetlennek bizonyulnak. Zachary Taylor tábornok volt az egyik leghíresebb megtestesítője ennek az ideálnak. Katonái csak Öreg Szedett-vedett (Old Rough and Ready) néven emlegették, de tisztelték bátorságáért, a csatákban tanúsított nyugalmáért, gyors és okos döntéseiért.

Az amerikai–mexikói háborúban (1846–1848) háromszor aratott győzelmet kétszeres-háromszoros túlerőben lévő ellenséggel szemben, s ezzel nemzeti hőssé vált. A Whig Párt vezetői úgy döntöttek, megválasztatják elnöknek, mert abban reménykedtek, hogy a politikailag tapasztalatlan Taylor, aki sohasem töltött be polgári hivatalt, a fontosabb kérdések eldöntését a Kongresszusra bízza majd. Mivel az országot már megosztot­ta a rabszolgakérdés, a választás során „északi elveket valló déli embernek” nevezték, pe­dig csak egyszerű hazafi volt, akinek a nemzeti egység fenn­tartása volt az elsődleges cél­ja, s ezért ugyanúgy ellenezte a rabszolgaság kiterjesztését, mint az abolicionista agitációt.

Rövid ideig tartó kormányzásának egyetlen komolyabb eredménye a Nagy-Britanniával 1850-ben megkötött, az amerikai külügyminiszterről és a brit nagykövetről elnevezett Clayton–Bulwer-szerződés volt, amelyben megegyez­tek, hogy az óceánokat összekötő, jövőben megépítendő közép-amerikai csatornát semlegesnek fogják tekinteni, nem építenek mellé erődöket, és sem Nagy-Britannia, sem az Egyesült Államok nem terjeszti ki uralmát Közép-Amerika területeire.

1849 júniusában Taylor készen állt a függetlenségi harcot vívó magyar kormány elismerésére, ezért Magyarországra küldte Párizsban tartózkodó diplomatáját, Am­­brose Dudley Mannt. Az osztrák hatóságok azonban

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta