rubicon

A Törley-saga

9 perc olvasás

„A csil­la­go­kat iszom!” – kiál­tot­ta ál­lí­tó­lag Dom Pe­ri­gnon ab­bé, ami­kor elő­ször kós­tol­ta meg az ál­ta­la fel­ta­lált pezs­gőt Haut­vil­lers ko­los­to­rá­ban va­la­mi­kor a 17–18. szá­zad for­du­ló­ján. Mint a leg­több szín­pa­dias ere­det­ma­gya­rá­zó szto­ri­nak, va­ló­szí­nű­leg a fe­le sem igaz e jó kis tör­té­net­ké­nek sem, a sto­ry nem hi­sto­ry. Az ef­fé­le ke­rek, jól dra­ma­ti­zált, szí­nes anek­do­ták jól fo­gyaszt­ha­tóak (könnyű ivá­súak), mel­les­leg kü­lö­nös is­mer­te­tő­je­lük, hogy ak­kor is jól tart­ják ma­gu­kat, ami­kor ki­de­rül: nem sok kö­zük van a va­ló­ság­hoz.

A magyar bor művelődéstörténete is tele van hasonló féligazságokkal, a legismertebb talán az, hogy az első tokaji aszút Szepsy Laczkó Máté komponálta 1650-ben Lorántffy Zsuzsannának. Zelenák István az ezredfordulón a sátoraljaújhelyi levéltárban olyan 1571-ből származó oklevelet talált, mely „Hetven Hordó és öttvenkét áttalag Asszú szőlő” borról végrendelkezik, azaz az aszúkészítés bizonyíthatóan már majd’ egy évszázaddal korábban bevett gyakorlat volt. A felfedezést 2000-ben publikálták a Borbarát téli számában, ám ettől még máig mindenhol Szepsy Lackó Mátét láthatjuk. 

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.