Németország a sörfőzdék hazája, ebben a tekintetben igazi nagyhatalom. Sörből számtalan fajta vagy típus létezik, és mindegyik német régió meggyőződéssel és megalkuvás nélkül vallja, hogy éppen az ő söre a legkiválóbb, a másikét pedig lebecsüli vagy éppenséggel kigúnyolja. Vesztfáliában a bajor sört nemes egyszerűséggel „gyermekmulató víznek” nevezik, mert az számukra túl híg és édeskés ízű, Bajorországban pedig megvetően beszélnek a kesernyésebb „porosz sörről” és különösen annak „porosz Mass”-ban, azaz kis söröspoharakban való kiméréséről. A bajorok számára ugyanis a félliteres vagy még inkább az egyliteres „Mass” korsó a kocsmai sörkultúra ikonikus jelképévé vált. A sör különösen Bajorországban az alapvető élelmiszerek közé tartozik, árának emelése nagyobb hullámokat kavar, mint az adóemelés.

A németek hosszú évszázadok óta úgy tartják: amikor sörről van szó, komoly dologról beszélünk. Talán egyetlen ital sincs a világon, amely oly kellemesen és gyorsan hűtené le a testet – és a kedélyeket. A több ezer éve ismert és kedvelt nedűből napjainkban világszerte 800-900 millió hektolitert fogyasztanak évente, s ebből kb. 120-130 milliót német földön. Bár a sörfogyasztás az utóbbi évtizedekben jelentősen visszaesett – az összlakosságot tekintve az éves mennyiség 1980-ban még 145,9 liter/fő, 2018-ban már
Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!
Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:
- A legújabb Rubicon-lapszámok
- Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
- Rubicon Online rovatok cikkei
- Hirdetésmentes olvasó felület
- Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők
Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!
Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.