rubicon

Bohémia bohém sörei

A csehországi sörfőzés évszázadai
12perc olvasás
  • Cseh sörök – német sörök: hosszú évszázadokon átívelő, máig ható közös történelmük van, és befolyásolták/befolyásolják egymást mind a tradíciókat, mind az elkészítésüket, mind ízüket/ízvilágukat illetően.
  • Német hatásra vezethető vissza, hogy a legtöbb cseh sörüzemben alsóerjésztésű, lager típusú söröket készítenek. Legjellemzőbb példa erre a pilseni sör, amely gyorsan elterjedt Németországban (is), és több német sör alapját képezte.
  • A német sörtípusok kialakulására viszont a messze földön híres cseh–morva komló gyakorolt jelentős hatást, amellyel számos német sörfajtának biztosítottak egyedi, kellemes ízt.
  • Az is az évszázados közös múlt hozadéka, hogy mind Németországban, mind Csehországban nagy hangsúlyt helyeznek a sör minőségére, az erős tradíciókon alapuló sörfőzési eljárásokra és a legkiválóbb minőségű alapanyagok használatára.
  • A két nemzet sörkultúrájában mutatkozó erős egymásra hatások, a cseh és a német sör közötti számos érintkezési pont egyfajta szimbiózist mutat, amelyre a közös értékek a jellemzőek.

Prágai kocsmajelenet. Josef Lada illusztrációja Jaroslav Hašek Švejk, a derék katona című könyvéhez

A csehországi sörfőzésre utaló első írásos emlék 993-ból származik, amikor Vojtěch (Adalbert) cseh püspök felszentelte a břevnovi kolostort, s megtiltotta az ottani bencés szerzeteseknek, hogy sört főzzenek. Ezt a tiltást

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.