rubicon

A pannonhalmi sörfőzés

9perc olvasás

A sörkultúra első biztos nyomai Európa-szerte, így hazánkban is kolostorokhoz kapcsolódnak. Ha egy 1086-os hiteles oklevél Bakony­bél egyik birtokának határában komlóvölgyet említ, és olyan apátsági szolgálónépeket, akik malátát áztattak, biztosak lehetünk benne, hogy a monostor valamelyik birtokán főztek sört. Bajor szerzetesek a 8. század derekán már biztosan használtak komlót a sörkészítéshez, s a bakonybéli közösség alapítását kezdeményező Szent Günter bajor földről érkezett Magyarországra.

Bár a 820 körül készült, Sankt Gallen-i monostoralaprajz szerint az ideális apátságban sörfőző ház is működött, nem tudjuk, hogy a középkori Pannonhalmán épült-e ilyen létesítmény. Azt viszont igen, hogy szolgálónépeik a kezdetektől szállítottak sört a szerzetesi közösségnek.

A török kiűzése után a főapátság alatti mezővárosban braxatoriu­mot alapítottak, s az itt főzött ital 5%-át min­den évben a mo­nostor használta fel. A sört német származású telepesek főzték, a termelést felügyelő szerzetesek szintén német ajkúak voltak.

A főapátság Zsoldos Xavér bencés szerzetes 1767. évi akvarelljén

A középkori Magyarországon az egyházi intézményeket szolgálónépeik látták el sörrel. Margit úrnő 1152. évi végrendelete például három család kötelességévé tette, hogy halálának napján minden évben húsz vödör sört szállítsanak a monostorba. Egy Apos nevű előkelő 1210-ben egy Ölbőn élő szolgáját kötelezte arra, hogy

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.