rubicon

Zrínyi, Frangepán, Nádasdy

A Wesselényi-összeesküvés perei
29 perc olvasás
Az áldozatok gyóntak, áldoztak, a Felség kegyelmébe ajánlották gyermekeiket; búcsúleveleket fogalmaztak hitveseiknek: ”jól elkészültem a halálra, nem félek tőle [...] mindent Isten kegyelmére bíztam” – írta Zrínyi horvátul; ”Drága Júliám, örökre legszeretőbb és leghűségesebb hitvesed maradok” – végezte Frangepán olaszul. Este – egy esztendei szigorú, a vallatások megkövetelte elzárás után – a császár különleges kegyelméből – egymástól is búcsút vehettek, tanúk jelenlétében, németül. Összeölelkeztek, megcsókolták egymást. Frangepán szavait a szemtanú tudósítása őrizte meg: ”Holnap ilyenkor a másvilágon boldogabban fogunk ölelkezni.” S néhány perccel később pont került az egyik legszervezetlenebb főúri szervezkedés végére, amit Wesselényi-összeesküvés néven ismer a magyar történelem.
Theatrum mortis

1671. április 30., csütörtök reggel. Mór Miklós, a soproni bakó, kissé bizonytalan léptekkel, segédeire támaszkodva kapaszkodik fel a fekete posztóval bevont emelvényre – némi pálinkával erősítette meg magát a hajnal óta fokozódó izgalmak elviselésére. Egyébként minden a legnagyobb rendben zajlik: a vérpadon tőke, rajta balta a jobb kéz levágására, mellette pallos. A nézőközönség már hajnalban elfoglalta helyét a bécsújhelyi császári fegyvertár belső udvarának karzatán, a külső udvar loggiáján a városbíró és a jegyző várakoznak a rövidesen áthaladó menetre, egyikük a felolvasandó ítéleteket rendezgeti, a másik pálcát szorongat a kezében (ebből is kettőre volt szükség: mégsem törhette el ugyanazt mindkét elítélt felett). Az udvarra vezető szűk átjáróban már felsorakoztak az előadás szereplői: elöl két városi tanácsos néhány porkolábbal, mögöttük Zrínyi Péter horvát bán két kapucinus barát

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.