rubicon

Wyszyński bíboros

A kommunisták legfőbb ellensége Lengyelországban
11 perc olvasás

„Próféta” – ez volt az utolsó fedőnév, amelyet a kommunista állambiztonsági apparátus Stefan Wyszyńskinek adott a sokéves meg­figyelése során. Talán túlzásnak tűnik ez az értelmezés, de a fedőnév akár a bíboros iránti sajátos tiszteletről is tanúskodhat. Stefan Wyszyński több mint 30 éven keresztül számított a kommunisták legfőbb ellenségének.

Stefan Wyszyński 1901-ben született többgyermekes családban, apja orgonista volt egy vidéki plébánián. Tanulmányait Varsóban, Łomżában, majd Włocławekben végezte, itt lépett be a papnevelő intézetbe. 1924-ben szentelték pappá. A Lublini Katolikus Egyetemen közgazdaságtant és szociológiát hallgatott. A doktori cím megszerzése után tanulmányútra ment, hogy megismerkedjen az Actio Catholica (Katolikus Akció) tevékenységével Ausztriában, Belgiumban, Franciaországban, Németországban és Olaszországban. Miután visszatért hazájába, Włocławekben a felsőfokú papi szeminárium tanára és az Ateneum Kapłański egyházi havilap főszerkesztője lett. 

Nagy érdeklődést tanúsított a társadalmi problémák iránt, a Keresztény Szakszervezetben tevékenykedett, és megalapította a Keresztény Munkás Egye­temet. Ez a tevékenység különösen fontosnak bizonyult Włocławekben, ahol a kommunisták komoly befolyással bírtak. A jövőbeli

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.