rubicon

Volt-e alternatíva?

Magyarország a második világháborúban
15 perc olvasás
Magyarország számára 1941-ben két lehetőség adódott: vagy ellenáll Németországnak, és a leigázott államok egyike lesz, vagy megpróbál vele menetelni, és időben váltani, ha kell. Az ország, illetve vezetői az utóbbit választották. Váltani azonban már nem tudtak. Az első világháborút lezáró békediktátum kényszerpályája nem tette lehetővé a jobb megoldást. Magyarország ismét a vesztesek oldalán, több százezer áldozattal fejezte be a háborút.

Magyarország második világháborús szereplésének vizsgálatát elengedhetetlenül az első világháború lezárásánál kell keresnünk. A trianoni békediktátum a történelmi Magyarországot területének kétharmadától, magyar nemzetiségű lakoságának egyharmadától fosztotta meg. Ezenkívül katonai, gazdasági és politikai kötöttségek korlátozták az ország szuverenitását, mozgásterét.

Trianon szorításában

Az 1919–1920-ban hatalomra került rendszer minden kormánya és a legkülönbözőbb politikai erők – szinte kivétel nélkül – egyetértettek abban, hogy a megalázó és az ország gazdaságát, társadalmát majdnem teljesen szétziláló „békerendszert” meg kell változtatni. Az első próbálkozások dél felé irányultak. Az első világháború győzteseinek „nagy vesztese”, Olaszország már az 1920-as évek közepétől a magyar „kívánalmak” támogatójává lépett elő. Ennek alapja részben a mindkét ország számára ellenfélnek, ellenségnek tekintett délszláv állam – a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság, majd Jugoszláv Királyság – elleni közös fellépés lehetősége volt.

A magyar politika ugyanakkor érdekes módon az ún. kisantantállamok – Csehszlovák Köztársaság, Román Királyság, Jugoszláv Királyság – közül mégis a délszláv állam

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.