rubicon

Világok harca

Kína és a felemás gyarmatosítás
30 perc olvasás

A gyarmatosító hatalmak régóta érdeklődtek Kína iránt, de a távol-keleti birodalom sokáig túl nagy és túl erős volt ahhoz, hogy nyílt támadást intézzenek ellene. Csak viszonylag későn, a 19. század közepén jelentek meg a nyugati hadihajók a kínai partoknál. Az ország sosem vált klasszikus gyarmattá, hanem olyan függő helyzetbe került egyszerre több nagyhatalommal szemben, amit a történészek a „félgyarmati” jelzővel illetnek.

Kína nagyon sokáig elsősorban inspirációt jelentett a nyugati hatalmak számára, nem pedig célpontot. A Középső Birodalom hihetetlen gazdagságára Marco Polo hívta fel a figyelmet, akinek 13. századi útleírása nagy hatást gyakorolt a könyvet végigjegyzetelő Kolumbusz Kristófra. A következő évszázadokban Kínában járt hittérítők és követek beszámolói tovább színesítették Kínának mint a világ legnagyobb, leggazdagabb, legfejlettebb birodalmának képét. A gyarmatosítás első hullámai idején fel sem merült, hogy a jól szervezett, központosított, hatékony Kínát meg lehetne támadni. Egészen a 19. század elejéig a gyarmatosító nagyhatalmak inkább alázatos kérésekkel bombázták a pekingi udvart, nem pedig fenyegetésekkel. Kína egyszerűen túl nagy és túl erős volt ahhoz, hogy bárki komolyan gondolhasson egy Kína-ellenes katonai akcióra.

A kantoni rendszer A nagyhatalmak felosztják a Kínát jelképező lepényt. II. Vilmos német uralkodó Viktória brit királynővel veszekszik egy határvidéki darabon, miközben kést szúr a süteménybe, jelezve az agresszív német szándékokat. II. Miklós orosz cár mögött a francia Marianne látható, aki diplomatikusan

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.