rubicon

Viktória királynő és császárnő, egy korszak névadója

Egy világbirodalom urának személyisége
13 perc olvasás

Mi jut eszünkbe, ha a viktoriánus korszakról beszélünk? Talán a viszonylagos társadalmi béke, az életszínvonal általános emelkedése, valamint egy sajátos kultúra, stílus és viselkedésmód elterjedése, amely távolról sem prüdériát, inkább visszafogottságot és udvariasságot jelent. E korszakban vált Anglia a világ szemében a hidegvérű urak hazájává. A brit gyarmatbirodalom egyre jobban kiterjedt, Nagy-Britannia és Írország Egyesült Királysága világ­hatalommá növekedett, a büszke, hazafias és egyre gazdagabb brit társadalom pedig Viktória királynőben (ur. 1837–1901) találta meg a nemzeti jelképet.

Hosszú élete során a királynőnek más és más tulajdonságai kerültek előtérbe, ezért némi túlzással akár öt Viktória királynőt is bemutathatunk. De mindvégig kötelességtudó volt és méltóságteljes, emberi és segítőkész. Ő képviselte a hagyományokat egy átalakuló világban, egyszerre lehetett tisztelni mint a birodalom uralkodóját és szeretni mint a karácsonyfaállítást elterjesztő családanyát.

A megalázott gyermek Viktória királynő Franz Xaver Winterhalter festményén, 1859

Az őrült III. György királynak (ur. 1760–1820) tizenöt gyermeke, köztük hét fia volt, akik több mint húsz törvénytelen gyermeket nemzettek. Az 1820-as évekre mégis az a fura helyzet állt elő, hogy csak a király negyedik fiának, Edwardnak, Kent és Strathearn hercegének volt törvényes utóda egy német hercegnőtől, Szász-Koburg-Saalfeldi Viktóriától. Leányuk 1819. május 24. kora hajnalán a londoni Kensington-palotában látta meg a napvilágot,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.