rubicon

Veszedelmes viszonyok

Istennők és földi férfiak
3 perc olvasás

Közismert, hogy Zeusz számos földi asszonynak csavarta el a fejét, de más isteneknek is voltak földi kalandjaik. Kevesebbet beszélünk róla, hogy olykor istennők is szerelembe estek földi férfiakkal. A szerelmes természetű istenek mítoszai nagyon is földi igényekre jöttek létre. A görög királyi vagy legalább arisztokrata családok szívesen vezették vissza családfájukat egy vagy több istenre. Ehhez azonban szükség volt egy földi partnerre is, hiszen ezek az isteni eredetű ősök halandó emberek lettek. Így aztán Zeuszon vagy Apollónon kívül olykor istennők is szerelembe estek földi halandókkal.

Aphrodité és Aineiász

Aineiász apja, Ankhiszész a Trója közelében fekvő Dardanosz királya volt. Aphrodité istennő vágyat érzett a szépséges ifjú iránt. Zeusztól kért engedélyt, hogy földi asszony képében meglátogathassa. A földi kalandokban dúskáló főisten nem tiltotta meg a nászt, de kikötötte, hogy az emberek közt nem mehet híre a viszonynak.

Aphrodité tehát egyszerű földi asszony képében állított be Ankhiszészhez. Isteni szépségét azonban nem tudta elrejteni, az átragyogott az emberi testen. Ankhiszész azonnal beleszeretett a gyönyörű asszonyba, és feleségül akarta venni. Aphrodité ugyan férjhez nem mehetett a királyhoz, ám szeretője lett. Ebből a viszonyból származott Aineiasz, a trójai háború hőse és a trójaiakat Itáliába vezérlő harcos. Aphrodité a Szimoeisz-folyó partján adott életet a gyermeknek, akit a bölcs Kheirón kentaur nevelt fel és tanított.

Aphrodité végül elárulta Ankhiszésznek, hogy ő tényleg istennő, de megtiltotta, hogy a férfi ezt bárkinek elárulja. Egyszer azonban Ankhiszész nagyon berúgott és kifecsegte a titkot. Zeusz bosszúból lesújtott villámával, de Ankhiszész csak fél szemét veszítette el. Aineiasz fiát a rómaiak

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.