rubicon

Velence

A tengerek királynője
49 perc olvasás

Velence történelme maga az abszurditás. Egy város, amely apró szigetekre és facölöpökre épül, a középkori világ harmadik legnépesebb városává válik; már a világ nagyhatalmának számít, de Itáliában nincs említésre méltó szárazföldi birtoka; Nyugat-Európában görögkeleti bazilikát építenek, és a város uralkodó hercege, a dózse itáliaiként bizánci főúr. Hogyan volt képes e tengeri köztársaság a közép­korban évszázadokon át megőrizni a városától több száz vagy ezer kilométerre fekvő gyarmatbirodalmát?

Épp ilyen rejtélyes, hogy miként válhatott ez a vízre épült nyugat-európai város a kelet–nyugati – középkori itáliai kifejezéssel a levantei – kereskedelem urává és a Bizánci Birodalom, valamint a közel-keleti térség egyik legbefolyásosabb történelmi szereplőjévé. Miként az is, hogy a jövendő koroknak is példát mutató, stabil államrendjével ez az arisztokratikus köztársaság hogyan tudta megőrizni önálló államiságát több mint egy évezreden át úgy, hogy történelmét nem tarkították trónviszályok és anarchikus időszakok, s mindeközben egyetlenegyszer sem tette ellenséges katona a lábát a főváros területére.

I. A tengeri köztársaság

Velencét Padova, Aquileia, Concordia és más közeli városok lakosai alapították, akik a 400-as években először a gót betörések, majd Attila hunjai elől menekültek a környező szigetekre, ahol a tenger védelmet nyújtott számukra. Padova tanácsa egy 421-ben keltezett határozatában már említi az itt újonnan épülő várost, s ezt a dátumot tekintik Velence alapítási évének, de ekkor még korai lenne egységes államról vagy akár csak városról is beszélni. A fiatal államkezdemény tribunok vezetése alatt álló szigetek –

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.