rubicon

Vasvári Pál

A nagy nap másik vezére
25 perc olvasás

A magyar történeti köztudat 1848. március 15-ét máig Petőfi napjának tekinti, s maga a költő is szívesen tüntette fel önmagát „a nagy nap” vezéralakjaként. Holott a márciusi pesti forradalom a márciusi ifjak néven ismert csoport közös vállalkozása volt, amelyben az akkor huszonöt éves Petőfihez hasonlóan fontos szerep jutott társainak, többek között a nála is fiatalabb, huszonkét éves Vasvári Pálnak és a huszonhárom éves Jókai Mórnak.

Vasvári (Fejér) Pál 1826. július 14-én született a Szabolcs megyei Bűd községben (ma: Tiszavasvári) id. Fejér Pál görögkatolikus lelkész és a – vélhetőleg – szintén görögkatolikus lelkészcsaládból származó Méhay/Mé­hey Erzsébet gyermekeként. Bánfalvi János kutatásai szerint az ifj. Fejér Pálnak négy fiútestvére volt, Ágoston, János, Emánuel és Elek. Közülük az első kettő bizonyosan idősebb volt Pálnál, a másik két fiú születési idejét nem ismerjük. Elemi iskolai tanulmányait Hajdúböszörményben és Nyírvasváriban, a gimnáziumot Nagykárolyban végezte, emellett állítólag házitanítóskodott Károlyi Lajos gróf gyermekei, László és Alajos mellett (akik egyébként idősebbek voltak nála).

A pályakezdés Vasvári Pál karddal. Barabás Miklós által készített litográfia Vasvári Pál névaláírásának facsimiléjével. Felirata: „Tanítójoknak hála jeleül A TELEKI BLANKA NŐNEVELŐ INTÉZETÉNEK NEVENDÉKI MÁRCZIUS 15-ÉN 1848”. A képet Teleki Blanka grófnő finanszírozta, március 25-én készült el, s Vasvári 225 darabot kapott belőle. A forgalmazást Magyar Mihály könyvárus végezte, s a darabonként

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.