rubicon

Változó világ

Európa Szent László korában
16 perc olvasás

A 11. század utolsó harmadában az a 18 év, amíg Szent László Magyarország királya volt, Európa történetében túlságosan rövid idő ahhoz, hogy csak a politika történetéről essék szó ebben az összefoglalásban. Érdemes áttekinteni azokat a változásokat, amelyek a 11. században és a 12. évszázad első évtizedeiben kontinensünk történetében lejátszódtak, nemcsak a világi politikában, de a demográfiában, a gazdaságban, a társadalomban, az egyházban és a kultúrában is. Természetesen egy ilyen rövid áttekintés nem tűzhet más célt maga elé, mint a fő vonalak felvázolását.

Nemcsak az utókor, de már a kortársak is úgy vélték, hogy a 11. század a változások időszaka. Az ezredforduló túlélése bebizonyította, hogy a Krisztus ezeréves földi uralmára vonatkozó chiliasztikus elképzeléseknek nem volt valós alapja. A világvége és Krisztus második eljövetele elmaradt, s az európai keresztény világnak további várakozásra kellett berendezkednie. 

Népességrobbanás

Az érezhető változások egyik területe a demográfia volt. Európa népessége a Nyugat-római Birodalom bukása után évszázadokon keresztül nem növekedett, vagy ha igen, különböző csapások következtében ismét megfogyatkozott. Ez a helyzet az ezredforduló után kezdett megváltozni. Ismeretes, hogy Európa népességének becslése tág határok között ingadozik. Van olyan vélemény, amely szerint Krisztus születésekor 31 millióan, 1000 táján pedig 30

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.