rubicon

Valentinianus és Valens politikája

A Római Birodalom két eltérő válasza a germán problémára
6 perc olvasás

A Római Birodalom az i. e. II. század vége óta küzdött az impérium északi provinciáit rettegésben tartó germán népekkel, ám évszázadokon át sikerrel tartotta vissza a féktelen barbárokat a nagyobb betörésektől. A veszély a 4. század második felében azonban felerősödött, amire kétféle választ adtak a római császárok. Egyes imperátorok az „Oszd meg és uralkodj!” („Divide et impera!”) elvét alkalmazva megpróbálták kijátszani egymás ellen a különböző törzseket, és barbár csoportokat telepítettek be szövetségesként a birodalomba, egyszersmind gazdasági hasznot is remélve a jövevényektől. A másik védelmi módszer a határok megerősítésére összpontosított és minden erővel fellépett a germánokkal szemben. A teljes ellenállás és a befogadás között őrlődő birodalom helyzetét leginkább egy császári testvérpár, Valentinianus és Valens tevékenységén keresztül lehet bemutatni.

I. Valentinianus germánpolitikája: a határok megerősítése

I. Valentinianus császár (364–375) Pannonia Secunda provincia déli részén, Cibalae városában született 320 környékén. Édesapja alacsony származású, ám hatalmas erejű férfi volt, egyszer állítólag öt katona sem tudta a kezéből kicsavarni a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.