rubicon

Út a gyógyulás hegyére

Néhány kép a gümőkór elleni küzdelem századaiból
13 perc olvasás

Történelmi korokon átívelő kísérői az emberiségnek a fertőző betegségek. Ezek közül az egyik „leghűségesebb”, legismertebb, ma is fel-felbukkanó betegség a tuberkulózis. 

Gyakran rejtve, ezerféle arcából mindig másikat és másikat mutatva kísérte a közösségek életét, hogy a 19. század utolsó harmadától kezdve fokozatosan megmutassa teljes valóját a tudományos világnak. A tbc történetének, illetve az ellene való küzdelemnek legizgalmasabb és legmozgalmasabb korszaka kezdődött ekkor.

Kováts Ferenc (1883–1988) tüdőgyógyász, az önálló pulmono­ló­gia első budapesti tanára egy orvostörténeti áttekintésében a tbc történelmi fellángolásait szinuszgörbékkel mutatta be. Elképzelését paleopatológiai vizsgálatokra és történeti kutatásokra alapozta. Kováts grafikonjából kitűnik, hogy a járványszerű tbc-fertőzések esetében ciklikusan jelentkező fellángoló és nyugalmi szakaszok váltották egymást. A görbékből világosan látszik az is, hogy az újkortól kezdődően ezek a fellángolások – az ipari forradalom nyomán zsúfolttá váló városok és a bennük tanyát verő nyomor hatására – gyakoribbakká váltak. 

Népbetegség

A tbc a 19. század utolsó harmadáig

Regisztráljon és olvassa a teljes cikket!

Ingyenes regisztrációval korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunkhoz, és prémium tartalmaink közül 3-at olvashat
a Rubicon Online-on.