rubicon

Út a gyógyulás hegyére

Néhány kép a gümőkór elleni küzdelem századaiból
13 perc olvasás

Történelmi korokon átívelő kísérői az emberiségnek a fertőző betegségek. Ezek közül az egyik „leghűségesebb”, legismertebb, ma is fel-felbukkanó betegség a tuberkulózis. 

Gyakran rejtve, ezerféle arcából mindig másikat és másikat mutatva kísérte a közösségek életét, hogy a 19. század utolsó harmadától kezdve fokozatosan megmutassa teljes valóját a tudományos világnak. A tbc történetének, illetve az ellene való küzdelemnek legizgalmasabb és legmozgalmasabb korszaka kezdődött ekkor.

Kováts Ferenc (1883–1988) tüdőgyógyász, az önálló pulmono­ló­gia első budapesti tanára egy orvostörténeti áttekintésében a tbc történelmi fellángolásait szinuszgörbékkel mutatta be. Elképzelését paleopatológiai vizsgálatokra és történeti kutatásokra alapozta. Kováts grafikonjából kitűnik, hogy a járványszerű tbc-fertőzések esetében ciklikusan jelentkező fellángoló és nyugalmi szakaszok váltották egymást. A görbékből világosan látszik az is, hogy az újkortól kezdődően ezek a fellángolások – az ipari forradalom nyomán zsúfolttá váló városok és a bennük tanyát verő nyomor hatására – gyakoribbakká váltak. 

Népbetegség

A tbc a 19. század utolsó harmadáig

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.