rubicon

Üstökösből hullócsillag

Thököly Imre
22 perc olvasás

A 18. században Edmund Halley angol csillagászról elnevezett, periodikus üstökös 1682 késő nyarán tűnt fel az európai égbolton. Megjelenését földöntúli intő jelnek, az élet megszokott rendjét felforgató változások előidézőjének tekintették. 

Megcsodálták, ugyanakkor rémülettel szemlélték, és nevéhez „rettenetes idők” – járványok, természeti katasztrófák, politikai változások, fegyveres konfliktusok – eljövetelét kötötték. 

A jelenség értelmezői úgy vélték, hogy hamarosan háború robban ki a német-római császár és az oszmán szultán között, mert a fényes csillag délkeletről északnyugatra tartott, magja Magyarország, csóvája az Oszmán Birodalom irányába mutatott. A hetilapok olvasói aggodalommal várták a friss híreket a Magyar Királyságról, annál is inkább, mert az egykori „kereszténység védőbástyáját”, a Nyugat törökök elleni „védőfalát” súlyos belső viszály osztotta meg, s lehetségesnek tartották, hogy a megtisztelő címet az ausztriai tartományoknak kell átvenniük.

Ráadásul új szereplő bukkant fel a magyar politikai élet színpadán, a Habsburg-kormányzattal elégedetlenek tehetséges, ifjú vezetője, az Isztambulra támaszkodó gróf Thököly Imre, akiről azt jósolták, hogy a magyar koronát is a fejére teheti.

Az

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.