rubicon

Urak, királyok

A 16. századi kapcsolatok
10 perc olvasás
Már tovatűnő emlék lehetett az első Habsburgok magyarországi uralkodása, amikor 1526 decemberében a Spanyolországban nevelkedett Ferdinánd főherceget ellenkirállyá választották egyes magyar urak. A Habsburg-dinasztia pozíciói gyorsan megszilárdultak, a kortársak azonban csak a század végén döbbentek rá, hogy a Habsburgok magyarországi jelenléte ezúttal távolról sem átmeneti.

A Habsburg-dinasztia magyarországi berendezkedése a 16. század végére befejeződött, s ezzel lezárult a Habsburgok uralmának első szakasza. Míg e periódus elején az igazi politikai ellentétek a hatalomért versengő magyar urak különböző erőcsoportjai között jelentkeztek, az időszak végére már éles ellentétek feszültek a Habsburg királyok és a magyar társadalom hol szűkebb, hol szélesebb rétegei között. Ezekben az évtizedekben alakultak ki a lényegében az egész Habsburg korra jellemző kapcsolatok a dinasztia és magyar alattvalói között.

Fölényes gesztusok

Ferdinánd lassan tanult bele a magyarországi uralkodásba. Kezdetben – annak ellenére, hogy voltaképpen ellenkirályként állították az ország élére Szapolyai Jánossal szemben – még kísérletet sem tett arra, hogy szívélyes viszonyt alakítson ki magyar alattvalóival. Sőt, ellenkezőleg, megválasztása után kimondottan fölényes gesztusokat engedett meg magának. Így például kitiltotta az urakat a budai vár vadasparkjából, és állni hagyta őket, amikor vele tárgyaltak. Azonban hamarosan rá kellett jönnie, hogy a Spanyolországban bevett szokások Közép-Európában sehol sem alkalmazhatók, a legkevésbé Magyarországon.

Valószínűleg ez a felismerés késztette arra, hogy változtasson uralkodói stílusán. Meglehet, hogy e téren felesége, Anna királyné – II. Jagelló Ulászló leánya – is hatással volt rá. Ő Prágában és Budán nevelkedett, apja halála után pedig fivére

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.