rubicon

Újjé, a ligetben!

Szórakozás és szórakoztatás a Városligetben
18 perc olvasás

„A hivatalnok, az iparos, a kereskedő, a varróleány, a dadák, szakácsnők, huszárok, tüzérek, bakák, ifjak és vének mindnyájan egy cél felé haladnak és ez a Városliget” – jellemezte egy újságíró a 20. század elejének városligeti hangulatát. S valóban, a Város­liget a tömegszórakoztatás változatos lehetőségeit nyújtotta a 19. század közepétől egészen a mai napig. Voltak ott körhinták, céllövöldék, hullámvasút, etnográfiai show-k, cirkuszok, színházak, vidámparkok, vendéglők és lacikonyhák. Vajon mit jelentett a város vezetésének ez a hétvégi világ? Hogyan viszonyultak hozzá a város irányítói, miközben alakították, fejlesztették? Vajon a sokféle szórakozási formát mikor és kik használták? Az alábbiakban bemutatjuk a vurstli világát, az Állatkert, az Ős-Budavára és az Angol Park kikapcsolódási lehetőségeit.

A szegények kikapcsolódása

Franz Schams 1821-ben kiadott könyvében arról számolt be, hogy a Városligetet sokan látogatják vasár- és ünnepnapokon, akiknek kellemes időtöltéséről különféle hinták és körhinták is gondoskodnak. Azonban a 19. század közepéig a mutatványosok (céllövők, bábjátékosok, akrobaták, cirkuszok, állatseregletek) a pesti Duna-parton, fogadókban és vásárokban, többnyire a mai belvárosban – a Kerepesi út (ma. Kossuth Lajos utca), Károly körút és Gizella tér (ma: Vörösmarty tér) körzetében – léptek fel. Később a vásárokat és a mutatványosokat – bódéik tűzveszélyességére hivatkozva – elköltöztették a belváros környékéről, így azok a város külsőbb területeire kerültek.

100 éves a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.