rubicon

Türkenhilfe

A Német-római Birodalom szerepe az oszmánellenes háború finanszírozásában
20 perc olvasás

Már az ókortól kezdve tudott, hogy háborút viselni költséges vállalkozás, nem véletlen, hogy már Cicero is használta „a háború éltető ereje a pénz” (pecunai nervus belli) latin mondást, amely aforizma a 16. századtól széles körben elterjedt az európai államokban. A mohácsi csata idősza­kában a magyar elit számára is ismert volt az Oszmán Birodalom anyagi, emberekben, hadfelszerelésben és pénzben mutatkozó erőfölénye, amely a mohácsi csatában is kiütközött. Szulejmán birodalmának erejével ugyanis legfeljebb két európai nagyhatalom, a Habsburgok uralta Né­met-római Birodalmat, Spanyolországot, valamint az újvilági gyarmatokat magában foglaló birodalom, illetve tőle kissé elmaradva a Francia Királyság lehetett volna képes felvenni a versenyt. Ugyan a Habsburgok és Valois-k egymással küzdöttek, a Habsburg Monarchia lehetőségei még így is lehetővé tették a török elleni sikeres védelem anyagi alapjainak megteremtését. Azzal, hogy Szulejmán Mohácsnál túlnyerte magát és II. Lajos halálával sikerült a Habsburgokat a magyar és a cseh trónra „juttatnia”, egy folyamatosan gyengülő, erőforrásait felélő magyar középhatalom helyett a korszak másik szuperhatalmával kellett szembenéznie, mégpedig a Mediterráneumtól a magyar végvidékig. A magyar hadszíntéren folyó küzdelem egyúttal a két szuperhatalom anyagi forrásainak összecsapását is jelentette. A magyar elit így – Szapolyai I. János halála után – nem véletlenül tette le a voksát a Habsburgok mellett: ők nemcsak saját országaik, hanem a császári cím révén a Német-római Birodalom erőforrásaira is támaszkodhattak.

A magyar trónon ülő Habsburg uralkodóknak az oszmánok elleni küzdelem finanszírozásához rendkívül sok pénzre volt szükségük. A végvárrendszer fenntartása ugyanis békeidőben is közel évi 2 millió rajnai

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.