rubicon

Tudományos béke

Az amerikai béke-előkészületek és Magyarország
38 perc olvasás

Az első világháború során a wilsoni retorika kulcseleme volt „a háborúk befejezéséért vívott háború” éppúgy, mint a „nemzeti önrendelkezés” vagy az „igazságos béke” elve. A Woodrow Wilson által ígért „új világrend” igazságosságát pedig a „tudományos béke” volt hivatott garantálni. Ennek a „tudományos békének” a megtervezését az elnök egy többségében amerikai keleti parti szakértőkből álló bizottságra, az Inquiryre bízta. 

Az amerikai béke-előkészítő mun­ka összehangolására létrehozott bizottság, az Inquiry tipikusan wilsoni intézmény volt. Amíg a francia, brit, olasz vagy japán béke-előkészületek elsősorban a külügy szakértői köreiben folytak, az amerikai munkát az elnök nem hivatalos ta­nácsa­dója, Edward M. House ezredes felügyelte. A bizottság élén House sógora állt, pénztárosa pedig az elnöki tanács­adó vejének ügyvédtársa volt. Az Inquiry költségeit az elnök állta (hivatalosan mintegy negyedmillió dollár értékben) abból a biztonsági és nemzetvédelmi alapból, amit a Kongresszus szavazott meg számára. A bizottságot formailag ugyan a külügy hatáskörébe rendelték, de Robert Lansing külügyminiszternek és a State Departmentnek gyakorlatilag nem volt beleszólása a munkába. Így az amerikai béke-előkészítő munka a hagyományos „fékek és ellensúlyok” rendszerén kívül működött, és csak az elnöknek tartozott el- és beszámolási kötelezettséggel. Státusát tekintve az Inquiry egy ideiglenesen létrehozott, független szövetségi intézmény volt, melynek létezését elnöki utasításra

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.