rubicon

Trianon béklyójában

A Magyar Királyi Honvédség fegyverzetének kialakulása 1920–1938 között
11 perc olvasás

A magyar királyi 2. honvédhadsereg keleti frontra küldését és az ottani történéseket megérteni kizárólag az előzmények ismeretében lehetséges. 

Azok a politikai, gazdasági és katonai kényszerpályák a haderő építésében, amelyek 1920 után szűk keretek közé szorították a katonai vezetést, egész egyszerűen nem tették lehetővé igazán ütőképes katonai erő kiépítését az ún. rejtés időszakában. 

Az 1938-tól a győri program meghirdetése nyomán fellendülő haderőfejlesztés pedig nem kapott elég időt arra, hogy – a környező országokhoz mérten – megfelelően felszerelt magyar haderő kerüljön háborús konfliktusba.

Trianoni korlátok

Az 1920. június 4-én aláírt trianoni békeszerződés – különösen az annak V. részében foglalt katonai, hadihajózási és léghajózási rendelkezések – rendkívül súlyosan érintették a magyar haderőt. Az alapvető fegyveres erő létszámát, fegyverzetét, valamint a hadiipari kapacitást megszabó korlátozások közel két évtizeden át meghatározták a fenntartható haderő nagyságát, illetve képességeit a Magyar Királyságban. 

Magyarország fegyveres erőit a békeszerződés életbe lépését követő három hónapon belül a szerződésben előírtak szerint kellett leszerelni, illetve a szerződés által megszabott mértékben korlátozni. Az általános hadkötelezettséget megtiltották, a hadsereget kizárólag önkéntes alapon lehetett felállítani, illetve kiegészíteni.

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.