Amikor 1715-ben III. Károly országos adóösszeírást rendelt el, felmérték Tokaj-Hegyalja településeinek anyagi helyzetét is. Tokaj mezőváros szőlőhegyeiről a következő bejegyzés szerepel: „promonthorium et vineas in classe excellenti” (a szőlőhegy és a szőlők a legkitűnőbb osztályba tartoznak). Ez ismétlődik meg Mád és Tállya esetében, míg más mezővárosok (Tarcal, Bodrogkeresztúr, Erdőbénye, Tolcsva, Olaszliszka) szőlőhegyeit a conscriptio „classis supremae”, azaz legfelsőbb osztályba sorolták. 1764-ben egy kamarai feljegyzés a tarcali Szarvas-dűlőt az egész Hegyalján a legnemesebb, sőt Európában a legismertebb szőlőnek tartotta. A 18. századi vélemények azonban csak ismételték a korábbi megállapításokat, hiszen már 1561-ben olyan bejegyzést olvashatunk, hogy a tokaji hegy „nemes gyönyörűséges jó bort” terem. Tokaj-Hegyalja és a tokaji bor vezető szerepe a hazai borok és borvidékek között tehát a 18. század elején már legalább másfél évszázados múltra tekintett vissza, s ezt a helyzetet még hosszú évtizedeken át őrizte híre a világban is. Ezt erősíti sok hazai és külföldi kiválóságnak a tokaji borról alkotott nézete, Voltaire például Tokaj tündöklő borostyán nedűjét említi.
A
Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!
Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:
- A legújabb Rubicon-lapszámok
- Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
- Rubicon Online rovatok cikkei
- Hirdetésmentes olvasó felület
- Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők
Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!
Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.