rubicon

Titkos óvóhelyek a Budai Várban

22 perc olvasás

Budapest történelmi negyedében, a budai Vár utcái és terei alatt kb. 8-10 méter mélyen hatalmas barlang­pincerendszer rejtőzik. 

Ma már a plató 400 625 m2 területének 7,75%-a (tehát kb. 31 000 m2) alatt nem szikla vagy talaj található, hanem üreg. Ezeket a házak és utcák alatt elhelyezkedő, régebben különálló tereket a II. világháború alatt összekötötték egymással, és az akkor a Várban működő kormányzati szervek, minisz­tériu­mok számára kiépítették. 

Becslések szerint ezekben a barlangpincékben legalább 10 000 ember vészelte át az ostromot. A régi utcaköveken sétáló turisták nem is sejtik, hogy lábuk alatt egy másik város húzódik egyrészt egy több kilométeres barlangpince- és üregrendszer, másrészt a Vár alatt lévő, mesterségesen épített föld alatti terek formájában. 

A várfalakon belül található házak, paloták, utcák, terek szoros kapcsolatban állnak az alattuk lévő természetes terekkel és mérnöki létesítményekkel – pincékkel, üregekkel, barlangpincékkel, óvóhelyekkel, katakombákkal, kazamatákkal.

Az 1930-as években, amikor az első részletes feljegyzések születtek a Várnegyed alatti üregrendszerről, azokat senki sem használta, elhanyagolt, szeméttel teli helyek voltak

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.