rubicon

Titkos óvóhelyek a Budai Várban

22 perc olvasás

Budapest történelmi negyedében, a budai Vár utcái és terei alatt kb. 8-10 méter mélyen hatalmas barlang­pincerendszer rejtőzik. 

Ma már a plató 400 625 m2 területének 7,75%-a (tehát kb. 31 000 m2) alatt nem szikla vagy talaj található, hanem üreg. Ezeket a házak és utcák alatt elhelyezkedő, régebben különálló tereket a II. világháború alatt összekötötték egymással, és az akkor a Várban működő kormányzati szervek, minisz­tériu­mok számára kiépítették. 

Becslések szerint ezekben a barlangpincékben legalább 10 000 ember vészelte át az ostromot. A régi utcaköveken sétáló turisták nem is sejtik, hogy lábuk alatt egy másik város húzódik egyrészt egy több kilométeres barlangpince- és üregrendszer, másrészt a Vár alatt lévő, mesterségesen épített föld alatti terek formájában. 

A várfalakon belül található házak, paloták, utcák, terek szoros kapcsolatban állnak az alattuk lévő természetes terekkel és mérnöki létesítményekkel – pincékkel, üregekkel, barlangpincékkel, óvóhelyekkel, katakombákkal, kazamatákkal.

Az 1930-as években, amikor az első részletes feljegyzések születtek a Várnegyed alatti üregrendszerről, azokat senki sem használta, elhanyagolt, szeméttel teli helyek voltak

Olvassa a teljes cikket INGYENES regisztrációval!

Csatlakozzon több mint 30.000 Rubicon Online olvasóhoz és fedezze fel a történelmet! Ingyenes regisztrációval:

  • Prémium tartalmaink közül hármat ingyen olvashat
  • Korlátlan hozzáférést kap Kalendárium rovatunk tartalmához
  • Kedvenc cikkeit elmentheti olvasói fiókjába és könyvjelzők segítségével ott folytathatja az olvasást, ahol félbehagyta