rubicon

Tévelygések

Külpolitikai kiútkeresés, 1918–1920
19 perc olvasás
Budapesten gyakorlatilag sötétben és eszközök nélkül tapogatóztak mindazok, akik az elvesztett háborút követően megkísérelték menteni a menthetőt. Részben elképzelésekből, részben hírfoszlányokból szőttek „orientációt”. A magyarok a dualizmus békés vizein evezgetve – mint Bethlen István is megállapította – régen elveszítették külpolitikai horizontjukat, így most elszigetelve, tapasztalatok nélkül és dilettáns módon fogtak hozzá, hogy alaposan megkésve visszaszerezzék azt.

1918 novemberétől 1920 júniusáig az egyre jobban összezsugorodó új Magyarország tíz kormányának hét miniszterelnöke és nagyjából ugyanennyi külügyminisztere volt (egy közülük külügyi népbiztos címen), ám nem létezett sem kiépített külügyminisztériuma, sem külképviseleti hálózata. Ez utóbbiról egyébként szó sem lehetett, mert addig, amíg Magyarországot mint létező nemzetközi entitást el nem ismerték, képviselőit a legjobb esetben is csak nem hivatalosan fogadták az európai külügyminisztériumokban. Ez alól csak Bécs, Bern és néhány hónapon át Moszkva képezett kivételt. Informális személyes tárgyalásra is ritkán került sor – érdemben mindössze kétszer: 1919 elején Rómában és 1920. március második felétől több alkalommal Párizsban.

A hét miniszterelnök (Károlyi Mihály, Berinkey Dénes, Garbai Sándor, Peidl Gyula, Friedrich István, Huszár Károly és Simonyi/Semadam Sándor) mind „új ember” volt a magaspolitikában, egyikük sem rendelkezett kormányzati és – ha lehet, még kevésbé – külügyi tapasztalattal. Ez alól egyébként sem a népköztársasági elnök (Károlyi), sem a kormányzó (Horthy Miklós) nem volt kivétel, és aligha mondhatunk mást a sebtiben kinevezett külügyminiszterekről, a nagypolitikában egyelőre szintén még csak debütáló Teleki Pált sem

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.