rubicon

Teleki és Werth

A kormányfő és a vezérkar főnökének ellentéte
11 perc olvasás

Teleki 1939. február 22-én elmondott programbeszédében kihangsúlyozta: „A magyar külpolitika legfőbb célkitűzése a nemzet életfolyamának biztosítása és jogos követeléseinek megvalósítása békés eszközökkel.” Az ország külkapcsolatai tekintetében ugyan a Berlin–Róma tengelyre kívánt támaszkodni, de semmiféle elkötelezettséget, függőséget nem akart a két ország irányában felvállalni. Az önerőből megvalósítandó területi revízió elkötelezettje volt. Határozottan kiállt a Lengyelországhoz fűződő hagyományosan jó kapcsolat fenntartása mellett, és szorgalmazta a szomszédos államokkal való megegyezést is. E külpolitikai célkitűzéseit – a helyzetek hozta kisebb módosítások kivételével – lényegében egész miniszterelnöksége alatt igyekezett megvalósítani. A hon­védelmi vezetéssel azonban meggyűlt a baja, a kormányzói támaszt és bizalmat élvező honvédelmi miniszter és a Honvéd Vezérkar főnöke ugyanis sajátos öntörvényűséggel értelmezte hatáskörét és kötelességét. 

A magyar politikai és katonai vezetés összhangja és együttműködése a fontos bel- és külpolitikai célok elérése érdekében az első és a második világháború időszaka alatt is csak kis részben valósult meg. A leg­élesebb és feloldhatatlan nézetkülönbségek a

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.