rubicon

Távoli lakóhely

Görög „gyarmatosítás” az archaikus korban
7 perc olvasás

Jobb szó híján gyarmatosításnak szokás nevezni azt a Kr. e. 8–6. századi migrációs folyamatot, amely során hellén népesség telepedett meg részben a Hellészpontosz és a Fekete-tenger partvidékén, részben pedig a Földközi-tenger medencéjében, elsősorban Dél-Itáliában és Szicíliában. Az elnevezés létjogosultságát olykor kétségbe vonják, mert az általa jelölt archaikus kori görög letelepedési hullám igen sok szempontból eltér a modern európai gyarmatosítástól, ezért téves képzettársításokat kelt. Az egyik legfőbb különbség, hogy a görög kolonizáció folyamatában nemigen mutatható ki birodalmi vagy hódító attitűd.

A migrációs folyamatok állandó kísérőjelenségei az emberi történelemnek, a görög gyarmatosítás azonban mind léptékében, mind következményeit tekintve kiemelkedőnek bizonyult. Az Égei-tenger vidékéről kiindulva az archaikus kor során (azaz nagyjából Kr. e. 800 és 500 között) mint­egy 230 görög település jött létre a Földközi- és a Fekete-tenger medencéjében, kivétel nélkül a tengerpart közvetlen közelében. A folyamat kiterjedését jól érzékelteti Platón, amikor azt írja, hogy görögök laknak „a Phaszisztól Héraklész oszlopaiig” (Phaidón 109b), azaz a Fekete-tenger keleti csücskétől Gibraltárig. Ez a terjeszkedés új földrajzi és műszaki ismeretekhez, valamint a hellén és a helyi kultúrák sokrétű interakciójához vezetett, jelentősen kitágítva ezzel az ókori görög világ szellemi és fizikai horizontját.

Emporion és apoikia

Az ógörög nyelvben nincs szó általában véve a gyarmatosításra, a gyarmatalapítások két fő típusára azonban a forrásokban olykor az apoikia és az emporion kifejezéseket használták, bár egyáltalán nem következetesen. Emporionnak szokás

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.