rubicon

Tárgyalási technikák és békekötések

Diplomácia a török háborúk korában
15 perc olvasás
A 16–17. századi Habsburg–oszmán béketárgyalásokra alapvetően rányomta bélyegét az eltérő kultúra, az eltérő diplomáciai hagyományrendszer okozta különbözőség. Konstantinápoly mindig az erő pozíciójából kívánt tárgyalni, s a diplomáciai tárgyalásokat a fegyverrel megszerzett jog gyakorlati legitimálására kívánta használni. A Habsburg Birodalom gondolkodásmódjában – az európai felfogás szerint – a diplomácia a politikai érdekérvényesítés lényegi eszköze volt, amely részben kiegészítheti a katonai eredményeket, részben alternatívát is kínálhat a vitás kérdések, problémák megoldására. Fontos meghatározója volt a tárgyalásoknak az eredendő bizalmatlanság a „török csalárdsággal” szemben. Kivédése csakis a szükséges tapasztalatok, a különböző mentalitás pontos és részletes megismerése révén történhetett meg.

A Habsburgok 1547-től rendelkeztek állandó követséggel az Oszmán Birodalomban. Giovani Maria Malvezzi volt az első követ, aki nem egy alkalomra, hanem több évre kapta a megbízatást Bécsből. A bresciai születésű rezidenst 1593-ig, a hosszú török háború kitöréséig még tízen követték ebben a hivatalban. Többen közülük, így Malvezzi, a németalföldi származású Albert de Wijs, valamint a sorban az utolsó, Friedrich von Krekwitz kénytelenek voltak megtapasztalni, hogy a Fényes Porta ugyan engedélyezi európai állandó követségek működését a Boszporusz partján, de semmiféle értelemben sem tartja magára nézve kötelezőnek a diplomaták mentelmi jogának az elismerését. Malvezzi és de Wijs két évig élt elzárva fogolyként, Krekwitz pedig előbb házi őrizetben, majd a Fekete-toronyban raboskodott, végül Belgrádban, Szinán nagyvezír fogságában halt meg 1593 kora őszén.

A drinápolyi béke

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.