rubicon

Tanárok, munkatársak, tanítványok

Teleki kapcsolatrendszere
13 perc olvasás

Teleki Pál széles körű kapcsolatrendszerében fontos szerepük volt tanárainak, elsősorban Lóczy Lajosnak és Cholnoky Jenőnek. A későbbiekben számos egyetemi kollégájával, illetve tanítványával ápolt intenzív szakmai, emberi kapcsolatot. Több száz személyre becsülhető azoknak a diákjainak a száma, akik a tanórákon kívül kapcsolatban álltak, levelet váltottak, találkoztak, valamilyen kérdésben együttműködtek vele. Rengeteget segített diákjainak szakmai munkáikban, kollégiumi helyhez jutásban, elhelyezkedésben, állásszerzésben, lakhatási problémáik megoldásában, publikálási lehetőséghez jutásban, ösztöndíjak elnyerésében, külföldi utazások megvalósításában.

Közel három évtizedes tanári pályája során kilenc-tízezer diák hallgatta a legkülönbözőbb egyetemi, főiskolai, kollégiumi, köz­életi, egyházi és cserkészfórumokon tartott előadásait. Az in­dexek­be bekerült Teleki-aláírások száma kb. háromezer lehet. Tanít­ványai négy világrészen – Európában, Ázsiában, Afrikában és Amerikában – hasznosították a tőle szerzett politikai földrajzi és gazdaságföldrajzi ismereteket, a földrajzi szintézisalkotás képességét és szemléletét. Számos diákja vált más szakterületek elismert művelőjévé, megbecsült szakemberévé, aki évtizedek múltán sem feledkezett meg a hajdani professzorától kapott szellemi útravalóról.

LÓCZY

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.