rubicon

Sztálingrád

19 perc olvasás
A sztálingrádi csata gigászi küzdelmet hozott, s annyi mindenen mentek keresztül a két szemben álló oldal katonái, amit mai ésszel igen nehéz felfogni. Mindazoknak, akik kénytelenek voltak ebben részt venni, alig volt esélyük a túlélésre. Az egész história tébolyult, kegyetlen és tragikus voltáról tanúskodnak azok a részletek, amelyeket Anthony Beevor Sztálingrád című könyvéből válogattunk. A kötet az Aquila Kiadó gondozásában ősszel jelenik meg a könyvpiacon.
A hideg és az éhezés

Amikor a csontsovány póni vontatta szánon megérkezett az étel, merev, darabos mozgású, rongyokba bugyolált alakok bukkantak fel, hogy meghallgassák a legújabb híreket. Nem volt tüzelő, hogy havat olvaszthassanak a mosáshoz, borotválkozáshoz. Beesett arcuk viaszszínű volt, szakálluk szánalmasan kusza a kalciumhiánytól, nyakuk vékony, akár az aggastyánoké, testükön hemzsegtek a tetvek. A fürdés és a tiszta alsónemű éppúgy elérhetetlen ábránd volt számukra, mint a megfelelő élelem. A kenyéradag mostanra napi 200 gramm alá csökkent, és gyakran alig volt nagyobb 100 grammnál. A „Wassersuppé”-ba főzött lóhús helyi készletekből származott. A hidegben a tetemek nem romlottak meg, a hús azonban úgy átfagyott, hogy késsel nem lehetett lefejteni a csontról, csak az utászfűrész bírt el vele.

A hideg és az éhezés következtében a katonák, ha éppen nem álltak őrségben, csak hevertek fedezékeikben, hogy kíméljék energiáikat. A bunker volt a menedék, amelyet alig akartak elhagyni. Emlékezetük gyakran kihagyott, mert vérük lehűlése fizikai és szellemi aktivitásukat is lelassította. A könyvek addig jártak kézről kézre, míg szét nem estek vagy el nem vesztek a sárban, hóban, de mostanra már amúgy sem volt ereje senkinek az olvasáshoz. Sok esetben azonban az éhezés nem apátiát,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.