rubicon

Szórakozni kell!

Mondén élet a két világháború közötti Budapesten
20 perc olvasás

Istenem, ha mi úgy élhetnénk, ahogy élünk...! – sóhajtott fel a pesti éjszakát tárgyaló cikkében Kellér Andor, a humorista Dezső szintén szellemes bátyja 1928-ban. Azon morfondí­rozott, hogy a pesti középosztály szórakozni jár annak ellenére, hogy nem engedheti meg magának, ám inkább elszórja a gázszámlára vagy a szabó számára félretett pengőket. A könnyelműség örök, de mégsem teljesen igaz: a költött pénz beteljesítette a vágyat a másra és pillanatnyi szabadulást biztosított a hétköznapok mono­tóniájából – mert szórakozni kell.

A századforduló pesti orfeum- és klubkultúráját már saját korában romantizálták. Zerkovitz Béla 1907-es kupléjának címe, Látta-e már Budapestet éjjel? szállóigévé vált; vagy elég A csárdáskirálynő (1916) első felvonására gondolni, amely egy pesti orfeumban játszódik. Az első világháború után bekövetkező társadalmi-politikai cunami azonban jó pár évre más perspektívába helyezte a pesti szórakoztatóipart. 1920-tól évekig az újságok nekrológokat közöltek a „pesti éjszaka haláláról” – és egy korszak valóban lezárult.

A Nagymező utca fényei, a Radius Filmszínház esti fényreklámokkal, 1938. Ez a kiváló fotómontázs úgy mutatja be az úgynevezett pesti Broadway színes neon-erdejét, hogy az alig tér el a nagy angolszász színházi központok hangulatától. A valóságban azokhoz persze egyáltalán nem mérhető (nem is kell), de a pesti nézők és wannabe művészek számára az 1930-as évektől a Nagymező utca és annak szűkebb vonzáskörzete testesítette meg a nagybetűs SHOWBIZ-t – teljes joggal

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.