rubicon

Szolgálni és fenntartani

A francia nemesség a forradalom előtt
10 perc olvasás
A francia nemességnek kettős kötelessége volt: szolgálni a királyt és fenntartani a nemesi életmódot, tekintélyt. Minderre a kisnemességnek természetesen kevesebb lehetősége volt. Nem véletlen, hogy 1789-ben nem a sokat szidalmazott arisztokrácia, hanem a szegényebb, vidéki nemesség képviselői szegültek szembe az újításokkal, ők álltak ki az „ősi értékek és ideálok”, a hagyományos falusi világ védelmében.

Nem tudjuk pontosan, hogy a forradalom előtti Franciaország 28 milliós népességéből hányan is tartoztak a nemesség soraiba, a legtöbb történész 300–350 ezerre becsüli létszámukat. Ennél pontosabb adatra aligha tehetünk szert, hiszen – a közhiedelemmel ellentétben – a nemesség egyáltalán nem különült el kaszt jellegűen a társadalom nem nemesi csoportjaitól.

A nemesség utánpótlása

Az ősi nemesi családok egyharmada-egynegyede évszázadonként kihalt, s a nemesítés gyakorlata nélkül Franciaország előbb-utóbb a közrendűek hazájává vált volna. A királyok azonban gondoskodtak arról, hogy a nemesek száma inkább gyarapodjon, mint csökkenjen. Egyes déli tartományokban bizonyos „nemesi” földek vásárlásával, máshol meghatározott városi tisztségek megszerzésével lehetett felemelkedni a nemesség soraiba. A 18. századra a hivatalvásárlás lett a társadalmi felemelkedés legáltalánosabb módja: Alain Texier francia történész szerint kb. 4160 olyan hivatal volt, amely nemességgel járt. (Ezek közül persze jó néhányat már eleve nemesek töltöttek be, más hivatalokba pedig egynél több személyt is beiktathattak.) Emellett a királyok évente 10-12 nemesi levelet is szétosztottak azok között, akiket erre méltónak találtak. 1767. október 30-án például XV. Lajos király kihirdette, hogy mivel a kereskedők a gazdasági fejlődés

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.