rubicon

Szöktetés a szerájból?

A brit Titkos Hírszerző Szolgálat és Kállay Miklós
7 perc olvasás

Egy ország miniszterelnökét egy vele hadiállapotban lévő másik ország titkosszolgálata próbálja megmenteni attól, hogy egy harmadik, vele szövetségesi viszonyban lévő ország elhurcolja egy negyedik ország neki menedéket nyújtó követségéről. Ez nem egy kémregény vagy egy akciófilm túlgondolt története, hanem Kállay Miklós miniszterelnöké. Az epizóddal – amelyről Kállay hosszan és részletesen ír visszaemlékezéseiben – a történettudomány eddig nem foglalkozott, valószínűleg azért, mert a rendelkezésre álló források sem megerősíteni, sem cáfolni nem tudták a leírtakat, melyek szerint a brit titkosszolgálat megbízottja felkereste a török követségen menedéket lelő Kállayt, mondván, „arra kapott utasítást, hogy kiszöktesse az országból”

A terv az volt, hogy a török követ kocsijával leviszi Kállayt a Balatonhoz, ahol „egy meghatározott helyen egy motorcsónak és két angol hidroplán” várja. Az időpontról – amelyet egy holdfény nélküli éjszakára, egy Budapest elleni légitámadás idejére kellene kitűzni – úgy fogják Kállayt értesíteni, hogy előző nap a BBC mindhárom magyar nyelvű adásában elhangzik „március 19-e éjszakája, mégpedig annak az órának a bemondásával”,

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.