rubicon

Szlengszótár '56

1 perc olvasás
Pufajkások

Karhatalmisták. A néphadsereg és a forradalmi rendőrség lefegyverzése után a Kádár-kormány első fegyveres egységei. Az ún. „forradalmi karhatalmi ezredekben” egykori ávéhások, honvédtisztek és funkcionáriusok vállalkoztak arra, hogy a letiport országban a megfélemlítés eszközével, a terrorral biztosítsák a „rend” helyreállítását. Nevüket – egyenruhájuk még nem lévén – a szovjet hadsereg által biztosított vattakabátról kapták. Kádár-huszároknak, sőt Kádár-kutyáknak is nevezték őket.

Fegyveres kéregetők

A csőcselék, a forradalmi megmozdulások nemkívánatos mellékszereplőiként, a gazdátlanná vált kézifegyverek birtokában rabolt, „kéregetett”.

Fraternizálás

Az emberek kapcsolatkeresése, „barátkozása” a velük szemben felvonultatott szovjet katonákkal. A pesti nép a félrevezetett katonákat informálta, a forradalom célkitűzéseit orosz nyelvű röplapokon magyarázta. Ruszkik haza A népszerű „minden ország katonája menjen saját hazájába” jelszó tömörített könnyebben skandálható változata. Topolino pontok A műegyetemisták követeléseinek elnevezése, miután az egyik adjunktus Fiat-Topolino típusú kocsiján indultak a rádióba programjukat beolvasni. Szobrászok Az elfogott „szobordöntögetőknek”, vagyis a Sztálin-szobor ledöntésével gyanúsítottaknak a titulusa.

Davajgitár

A szovjet gyártmányú dobtáras géppisztoly népi neve. Szárazon kattogó hangja miatt dióverőnek is hívták. A felkelők nagy számban jutottak hozzá és kezdtek „rajta játszani”.

Szent suhancok

A felkelők 20 év körüli vagy ez alatti, zömében ifjúmunkás részének Déry Tiborhoz fűződő elnevezése.

Kádár-kolbász

A karhatalmisták által használt gumibot. Miután a Rákosi-féle rendőrség nem volt ellátva gumibottal, a Kádár-kormány rendszeresíti – a Horthy-korszak után újból – a karhatalom felszerelésében.

Molotov-koktél

Gyújtóbombaként használt benzines vagy petróleumos palack, amit – hasznosítva a második világháborús szovjet tapasztalatokat – a tankok megsemmisítésére vetett be a civil lakosság.

MUK

„Márciusban újra kezdjük”. A nép önszuggeszciója, hogy csak a tél volt a kormányé, a tavasz az övék lesz. A hatalom ezután minden márciusban rettegett.

Csizma tér

A sztálinista zsarnokság és a politikai elnyomás szimbólumát, a Sztálin-szobrot csak úgy tudták

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.