rubicon

Szent II. János Pál pápa élete

7 perc olvasás

Karol Józef Wojtyła 1920. május 18-án született a dél-lengyelországi, Krakkóhoz közeli Wadowicében, Karol Wojtyła és Emilia Kaczorowska második fiaként. Bátyja, Edmund 14 évvel idősebb volt nála, nővére, Olga közvetlenül születése után meghalt. A Wojtyła család szerényen élt. Apja hivatásos katonatiszt volt, anyja a háztartást vezette. Buzgó katolikus és nemzeti érzelmű család voltak, a városkában köztiszteletnek örvendtek. Karol 9 éves korában elveszítette édesanyját. Három évvel később meghalt bátyja, Edmund is, aki orvosként dolgozott, és egyik betegétől skarlátfertőzést kapott. Gimnáziumi tanulmányait 1930-ban kezdte meg Wadowicében. Akkor kezdett ministrálni is a helyi katolikus templomban. A gimnáziumi évek alatt kitűnt írói és színészi tehetségével. Szívesen sportolt, futballozott. Az érettségi után, 1938-ban beiratkozott a krakkói Jagelló Egyetem lengyel szakára. Ekkor apjával Krakkóba költöztek. 

A II. világháború évei 

1939. szeptember 1-jén a náci Németország megtámadta Lengyelországot, kitört a második világháború. A német hadsereg szeptember 6-án foglalta el Krakkót. November 6-án bezárták a Jagelló Egyetemet, a professzorokat a sachsenhauseni koncentrációs táborba hurcolták. Karol munkásként helyezkedett el a Krakkóban

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.