rubicon

Szent Domonkos és a prédikátorok rendje

7 perc olvasás

Nyolcszáz éve Montpellier-ben izgalmas találkozásra került sor. Egy diplomáciai küldetés végeztével Kasztília felé tartva Diego osmai püspök, az oldalán káptalanjának alpriorjával, Domonkossal, összetalálkozott azokkal az elcsüggedt és frusztrált ciszterci apátokkal, akiket III. Ince pápa azért küldött, hogy az albigensek és a valdensek ellen prédikáljanak. Diego azt a tanácsot adta nekik, hogy hirdessék a hitet ők is szegényen, egyházi hatalmi pozíciójukról lemondva. Diego és Domonkos is ott maradtak, és csatlakoztak ehhez az új vállalkozáshoz. Ez volt az a kezdeti élmény, amelyet – Domonkos majd’ egy évtizedes vándorprédikátori működése után – 1215-ben Toulouse-ban egy helyi prédikátorközösség létrehozása követett, s amelyből 1216-ban pápai jóváhagyással a prédikátorok rendje létrejött. Így egy olyan szerzetesrend alakult meg, amelynek tagjai – a korábbi rendek gyakorlatától gyökeresen eltérve – hivatásuknak tekintették a lelkipásztori munkát, „hogy felebarátaik lelke számára hasznosak lehessenek”, amint a legrégibb konstitúció megfogalmazta. 

Szent Do­mon­kos (csa­lá­di ne­vén Do­min­go Guz­man) a kasz­tí­liai Ca­le­ru­e­gá­ban szü­le­tett 1180 kö­rül, ne­me­si csa­lád­ból. Gye­rek­ko­rá­tól pa­pi pá­lyá­ra ké­szült, Pa­len­ci­á­ban ta­nult, 1195-ben pe­dig az os­mai káp­ta­lan tag­ja lett. Itt

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.