rubicon

Széchenyi műszaki alkotásai

34 perc olvasás

Széchenyi nemcsak államférfi és kiváló közgazdasági gondolkodó volt, hanem remek műszaki érzékkel megáldott ember is, akinek nevéhez több fontos, úgymond kézzelfogható műszaki alkotás is kapcsolódik. Alkotásaira jellemző, hogy általában részvénytársasági formában hozta létre azokat, s maga is jegyzett részvényeket, mintegy példát mutatva azoknak, akik még nem mertek csatlakozni egy-egy olyan társasághoz, amely esetében Széchenyi sokszor maga kérte fel csatlakozásra az érdekelt személyeket. Gondolunk itt például a balatoni gőzhajózás megindítására, amikor is egyértelmű volt, hogy kik azok, akik számára célszerű a csatlakozás, a  részvényjegyzés, ennek ellenére sokan óvatosak voltak, féltek a bukástól, a veszteségtől. Széchenyi vállalkozásai többnyire nyereségesek voltak, köztük a gőzmalom, maga a gőzhajózás, a Lánchíd és még jó néhány, általa kigondolt és realizált terv.

 

Széchenyi többnyire részvénytársasági formában valósította meg műszaki jellegű terveit, technikai alapításait. Kemény Zsigmond például úgy vélte, hogy ezek csodálatosan nyereségesek voltak, s ennek oka az lehetett – Deák szerint –, hogy Széchenyinek szerencsés keze volt. Mindkettőben van igazság, valóban léteztek nyereséges vállalkozásai, de a szerencse mellett a jól megtervezett alapításokon, részvénykibocsátásokon, a vezetők helyes megválasztásán és a jó

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.