rubicon

Széchenyi a pszichiáter szemével

6 perc olvasás
Az ércbe foglalt Széchenyi, ahogy statikusan, szoborként áll előttünk, nem kismértékben különbözik attól a Széchenyitől, akit naplója állít elénk. Érdemes belelapoznunk: mit mond ő saját magáról? Hogyan értékeli önmagát ez az agy, amely korántsem volt patológiamentes? És érdemes még mélyebbre nézve, a korszerű orvostudomány szemszögéből megvilágítani azt a fajta patológiás eltérést, amelyet depressziós betegségnek nevezünk.

Széchenyi életét, alkotásait tekintve az idegorvos számára meglepő az a vitális tempó, amely az átlagembernek, a „normál embernek” nem sajátja. Kreativitása rendkívüli volt, alkotásai ma is állandóan visszaköszönnek.

Személyiségstruktúrája – ösztön, akarat, értelem, érzelem – igen bonyolult, különös volt. Ösztönélete rendkívül erős szabályozás alatt állt, intellektualitása és akarati élete viszont félelmetesen jó volt, ebből fakadt nagyfokú kreativitása, amely csodálatosan ellensúlyozta az érzelmi és hangulati életéből fakadó hátrányát. Ebben a tekintetben óriási mankót cipelt egész életén keresztül.

Kreativitás

Rendkívül széles érdeklődésű ember volt. A magyarországi lótenyésztés és lóversenyzés területén elért eredményei szinte mellékes dolognak tűnhetnek, de ez is jelzi kreativitását. Amire kiterjedt a figyelme, abban újat, nagyot alkotott. Zseni volt, valóban a legnagyobb magyar. Nem az egyik pillanatról a másikra próbálta felvirágoztatni az ország gazdasági életét, inkább modulegységekből építkezett. Ezért nem lett építménye később homokvár, hanem bázisa az országnak. A kiegyezésben Deák Ferenc politikai érdeme tagadhatatlan, de a gazdasági alapot ehhez, bátran állíthatjuk, a Széchenyi-féle kreativitás adta

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.