rubicon

Szakralitás és hatalmi reprezentáció

A máriabesnyői mennyezetfreskó szimbolikája
6 perc olvasás

A maga nemében páratlannak mondható az a freskóciklus, amely 1941–42-ben készült és ma is látható a barokk kori Mária-kultusz ápolására épült máriabesnyői kegytemplom mennyezetén. Egyediségét, kuriozitását az adja, hogy a Regnum Marianum eszméjébe és a bibliai témákba ágyazottan az 1940 körüli korszak politikai/ideológiai keresztmetszete rögzül, részben az aktuális országhatárok jelzésével, részben a világi hatalom képvi­se­lői­nek ábrázolásával. 

A besnyői mennyezetképek iskolapéldáját adják annak, miként fejezi ki egy szakrális művészeti alkotás a saját korát, annak szellemiségét, mégpedig meglehetősen direkt mó­don. Persze az is csoda, hogy mindez 1945 után érintetlen maradt, bár valószínű, hogy az egyházi tulajdonlás folytonossága mentette meg a képeket, ellentétben számos világi épületen levert-lemeszelt, a korszak politikusait és eseményeit ábrázoló murális munkával.

Kezdjük a készítés idejével: 1941–1942. Magyarország sikeresnek tűnő háborút visel Németország oldalán, a bécsi döntések és a délvidéki harcok révén területek kerülnek vissza a Trianonban elszakított országrészekből. Az 1938-as Eucharisztikus Világkongresszus hozadéka még friss, mivel a világ figyelmét Magyarországra irányította és deklarálta, hogy a sokat szenvedett nemzet a keresztény Európa közösségéhez tartozik. A Regnum Marianum eszméje reneszánszát éli, s a kapucinus rendhez tartozó Máriabesnyő ekkor a legnépszerűbb és anyagilag is jó helyzetben lévő Mária-kegyhelyek egyike. 

Magyarország „felhője”

A kapucinus tartományi vezetés 1941-ben a székelyföldi Ozsdolából származó szerzetespapot, Páter [Bögözi] Vilmost (1899–1971) emelte házfőnökké. (Az atya előtte is a kolostorban élt a közösség vikáriusaként.) Vilmos páter rendkívül energikus, vitalitással teli egyéniség volt, ő

Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!

Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:

  • A legújabb Rubicon-lapszámok
  • Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
  • Rubicon Online rovatok cikkei
  • Hirdetésmentes olvasó felület
  • Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők

Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!

Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.