Sopron a „kékfrankos fővárosa”. A soproni borvidéken található az ország legnagyobb kékfrankosültetvénye. Ez a borvidék Magyarország 22 borvidéke közül a kisebb, ám jelentős hagyományokkal rendelkezők közé tartozik. Az Osztrák–Magyar Monarchia idején az 1893-as borvidéki beosztás alapján a terület ruszt–sopron–pozsonyi néven egy borvidéket alkotott, hasonló fajták és művelési módok jellemezték. A történelem vihara – az első világháborút lezáró trianoni békeszerződés – háromfelé vágta a borvidéket, amelynek elszakított részei külön fejlődési pályára álltak. Míg napjainkban az Ausztriához került Ruszt elsősorban a fehérszőlő-fajtákról, ezen belül is az aszúról (Ausbruch) és a késői szüretelésű borokról híres, addig a soproni borvidéken – és Pozsony környékén – a kék szőlő termesztése jellemző. A Soprontól délre fekvő Közép-Burgenland viszont szintén vörösborairól híres, nem véletlenül nevezik az osztrák gazdák ezt a területet „Blaufränkischländnek – kékfrankosvidéknek”.
„Szőlőhegyei
Próbálja ki a Rubicon Online-t mindössze 200 Ft-ért, és olvassa a teljes cikket, hirdetések nélkül!
Előfizetőként korlátlan hozzáférést kap minden történelmi tartalmunkhoz:
- A legújabb Rubicon-lapszámok
- Több mint 370 korábbi lapszámunk tartalma
- Rubicon Online rovatok cikkei
- Hirdetésmentes olvasó felület
- Kedvenc cikkek elmentése, könyvjelzők
Az első hónap csak 200 Ft-ba kerül. Próbálja ki!
Már előfizetőnk? Ha már regisztrált a Rubicon Online-on, kattintson ide: BELÉPÉS. Ha még nem rendelkezik felhasználói fiókkal, kattintson ide: REGISZTRÁCIÓ.